Jonge Klimaattop

In november vindt de internationale klimaattop (COP23) plaats in Bonn, waar de voortgang van het Parijsakkoord wordt besproken. Om de Parijsdoelen in Nederland te behalen is in 2016 de Energieagenda opgesteld. Deze agenda is volgens velen echter nog lang niet ambitieus genoeg. Daarom is het dus de hoogste tijd voor een jongerenversie: de Jonge Klimaatagenda! Om deze agenda te realiseren organiseert de JKB op zaterdag 21 oktober 2017 de Jonge Klimaattop. Tijdens dit inspirerende congres komen jongeren, vertegenwoordigers van jongerenorganisaties en experts samen om hun input te geven voor de Jonge Klimaatagenda.

 

Uitverkocht!

De Jonge Klimaattop is helaas al helemaal uitverkocht. Zou je graag een kaartje willen bemachtigen? Hou dan de Facebookpagina van het evenement in de gaten, daar worden kaartjes aangeboden door mensen die niet kunnen.

 

Programma 

Benieuwd naar het volledige programma?

 

Sprekers

Benieuwd naar het volledige programma? Download alvast ons programmaboekje!

 

Jelmer_Mommers

 

Jelmer Mommers – Correspondent Klimaat & Energie bij de Correspondent

De Jonge Klimaattop wordt afgetrapt met een keynote door niemand minder dan Jelmer Mommers! Jelmer schrijft voor de Correspondent over klimaat, duurzaamheid en energie. Hij onderzoekt alledaagse en innovatieve oplossingen en houdt daarbij de economische en politieke werkelijkheid in beeld. Zorg dat je erbij bent en laat je door hem inspireren!

Alvast in de stemming komen? Kijk hier voor de artikelen van Jelmer!

Kirsten_Schuijt

 

Kirsten Schuijt – Directrice WNF

Eén van de inspiratiesessies wordt gegeven door Kirsten Schuijt. Kirsten Schuijt is sinds juli dit jaar directrice van het Wereld Natuur Fonds! Kirsten pleit voor een ministerie voor leefomgeving, natuur en voedsel. Zodat natuur en landschap niet langer als ondergeschoven kindje in een zijgangetje van Economische Zaken hoeft te zitten. Maar hoe zorg je ervoor dat biodiversiteit en natuur vast onderdeel zijn van beleidsvoering? Hierover gaat zij verder in tijdens haar inspiratie sessie.

Marcel_Beukeboom

 

Marcel Beukeboom – Klimaatgezant

Marcel Beukeboom is werkzaam bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als klimaatgezant vertegenwoordigt hij Nederland tijdens internationale klimaatonderhandelingen en bezoekt hij regelmatig gebieden en projecten. Op de Jonge Klimaattop gaat Marcel Beukeboom ons onder andere meer vertellen over wat we kunnen verwachten nu Trump uit het Parijsakkoord is gestapt.

Manu_Busschots

 

Manu Busschots

Hoe kan het zo zijn dat wij al 30 jaar weten dat er iets verandert in het klimaat, maar nu pas echt in actie komen? Hoe maak je andere mensen enthousiast om ook iets aan klimaatverandering wat te doen? Hoe praat je met je vrienden over klimaatverandering? Dit zijn vraagstukken waar Manu Busschots zich dagelijks mee bezig houdt en tijdens zijn workshop op de Jonge Klimaattop verder op in gaat.

Nu al benieuwd? Bekijk hier Manu’s optreden tijdens het OneWorld Mediacafe! (vanaf 1:25:00)

Ruud_Koornstra

 

Ruud Koornstra – Energiecommissaris

Ruud Koornstra is de eerste Nationale Energiecommissaris. De initiatiefnemers hebben zich voor het fenomeen ‘energiecommissaris’ laten inspireren door de aanpak van de Watersnoodramp van 1953: ‘Nederland draaide de Watersnoodramp van 1953 om in het succes van de Deltawerken. De energietransitie vraagt ook om zo’n aanpak: van fossiel naar schoon in 2030. Koornstra zal ons tijdens de Jonge Klimaattop vertellen wat we kunnen verwachten van het nieuwe kabinet en hoe we dit kunnen beïnvloeden: “Wat Den Haag aan verbeeldingskracht mist, brengen wij in. Met beide benen op de grond kom je niet vooruit!”

Max_Martijn

 

Martijn Visser & Max van Deursen – Jongerenvertegenwoordigers VN

Martijn en Max zijn Jongerenvertegenwoordigers duurzame ontwikkeling. Ze spreken met duizenden jongeren over klimaatverandering en duurzaamheid. Deze verzamelde input nemen ze mee naar de VN Duurzaamheidstoppen en de jaarlijkse Klimaatconferenties. Tijdens de Jonge Klimaattop gaan ze ons tijdens een workshop vertellen wat er nou eigenlijk precies gebeurt op een klimaattop.  Dus, wil je meer weten en input meegeven aan Max & Martijn? Kom dan naar hun workshop!

Sandra_Beckerman

 

Sandra Beckerman – Kamerlid SP & KlimaatKandidaat

Sandra zet zich in voor een duurzaam Nederland. Ze is kamerlid namens de SP en was voorheen als voorzitter van de Groningse Statenfractie. Tijdens de verkiezingen hebben we haar uitgeroepen als KlimaatKandidaat van de SP. Sandra liep namelijk voorop in de strijd tegen de gasboringen in Groningen en de schade die hier uit is voortgekomen. Ze maakt graag vaart met de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Tijdens de JKT praat ze met ons over Gronings gas en de fossiele lobby.

Noor_veenhoven_projectcece

Noor Veenhoven – Project Cece

Project Cece is opgericht door drie Amsterdamse studenten (van de studies Natuur- & Sterrenkunde en Economie- & Bedrijfskunde) die tegen een probleem aan liepen. Ze vroegen zich af waarom ze kleding kochten waarvan ze wisten dat deze op een schadelijke manier, voor mens, dier en/of milieu, geproduceerd waren. Schept het bewustzijn hiervan niet ook een verantwoordelijkheid? Zij vonden van wel.  Om informatievoorziening, en daarmee het proces van bewuste kleding kopen, makkelijker te maken begonnen ze met Project Cece.

Hyperloop

 

Charlotte Meerstadt & Jelle van der Zon – Delft Hyperloop

Sinds de publicatie van de white paper van Elon Musk over het Hyperloop concept is de belangstelling voor dit concept enorm toegenomen. De Hyperloop is een conceptueel high-speed transportsysteem met buizen die onder lage druk staan waarin capsules met passagiers of vracht reizen. Hierdoor is de luchtweerstand zo laag dat men kan reizen met bijna de snelheid van het geluid, terwijl het veel goedkoper, efficiënter en gemakkelijker dan vliegtuigen is. Charlotte en Jelle zijn lid van de Innovation Hub, een innovatieplatform betreffende transport en de hyperloop, en komen ons hier meer over vertellen. Wat denken jullie: zal de hyperloop dé manier van transport zijn in 2050?

vandebron

 

Vandebron

Hoe kan ondernemerschap bijdragen aan de energietransitie? Daarover gaan we in gesprek met Vandebron. Vandebron is een energiedienstverlener die jou verbindt met je eigen, lokale energiebron. Lokale energiebronnen wekken met hun windmolen, zonnepanelen of biovergister duurzame energie op. Vandebron is een kersverse energiemarktplaats met een bijzonder doel: de energiemarkt eerlijker, transparanter en duurzamer maken.

Zaailingen

Linda van Roij – Zaailingen

Linda van Roij is bioloog en aardwetenschapper. Tijdens haar studies heeft ze geleerd dat alles samenhangt: de aarde, zee, mensen, dieren, het klimaat, de bossen, de polen, wind, gewassen, zon en regen, Naast wetenschap en bewustwording wil ze graag een stap verder, iets bijdragen aan een betere wereld door actie te ondernemen! Ze wil duurzamer leven en daarvoor uitzoeken wat echt zinvolle manieren zijn. Op haar website kun je lezen over de vragen, dilemma’s en ervaringen die horen bij haar zoektocht naar een duurzamer leven. Tijdens de JKT zal ze met ons praten over de DIY CO2 calculator,

Menno_van_Dam

Menno van Dam – Hackthon

Menno is oprichter van AppRuption. AppRuption is een voorbeeld van een hackathon. Het is een innovatie programma dat is opgezet om in een paar dagen tijd nieuwe concepten en oplossingen te bedenken. Tijdens de JKT komt Menno met ons praten over hackathons.

Floating farm

Het produceren van voedsel is op een wereldbevolking die intensief groeit en steeds welvarender wordt een steeds grotere uitdaging. Er is immers steeds minder gezonde landbouwgrond over om voedsel te produceren. De wereldsteden dijen maar uit om aan de vraag naar woningen te voldoen waardoor de burger letterlijk steeds verder van de landbouw af komt te staan. Op de Floating Farm wordt verse melk tot gezonde melkproducten geproduceerd en verwerkt voor jong en oud, dicht  bij de eindgebruikers in de stad. Daarnaast is volop ruimte voor voorlichting, onderwijs en research.

Toekomststoel

Toekomststoel

Geef de toekomst een stoel en de aarde een kans. Iedereen kijkt naar elkaar. De overheid kijkt naar hun kiezers, de kiezers kijken naar de bedrijven (grote machthebbers) en de bedrijven kijken naar de overheid. Het lijkt bijna stil te staan. Tijd om aan de slag te gaan! Een ‘toekomststoel’ in de tweede kamer. Zodat de politiek iedere dag wordt geconfronteerd met de toekomst van de planeet op lange termijn.

Marcel Bamberg

En, last but not least: onze dagvoorzitter Marcel Bamberg! Marcel is zelfstandig ondernemer en heeft een passie voor versterken van talent.

De Klimaatagenda

Hoe ziet onze maatschappij er in 2050 uit? Wat is de impact van klimaatverandering op onze manier van wonen en werken of het voedsel dat we eten? En hoe betrekken we jongeren in dit verhaal? Tijdens de Jonge Klimaattop gaan we aan de hand van de thema’s wonen, werken, mobiliteit, onderwijs en voeding in op deze vragen. Vervolgens bespreken we welke stappen er gezet moeten worden om een duurzame toekomst te realiseren. Maar het blijft niet bij praten! Er zal een ambitieuze Jonge Klimaatagenda worden opgesteld, vol met doelstellingen, actiepunten en concrete ideeën om onze ambities te verwezenlijken. Op die manier wordt dit document dé visie van de jongeren in Nederland.

 

Aan het einde van de dag zal de Jonge Klimaatagenda worden gepresenteerd aan de pers. De jongerenvertegenwoordigers naar de VN zullen hem daarna meenemen naar de klimaattop in Bonn. Zo verzekeren we dat onze agenda ook echt impact maakt!

Klimaatdialogen

In aanloop naar de Jonge Klimaattop heeft de JKB op maandag 7 augustus en maandag 4 september twee Klimaatdialogen georganiseerd. Tijdens deze dialogen zijn we in gesprek gegaan met zoveel mogelijk jongerenorganisaties en hebben we we hun input verzameld als voorbereiding op de Jonge Klimaattop. Zo creëren we een breed draagvlak voor onze klimaatagenda en kunnen we spreken met één stem. Klik hier voor een overzicht van de jongerenorganisaties die betrokken zijn bij de JKB.

 

Betrokken (jongeren)organisaties

De volgende jongerenorganisaties schreven mee aan de Jonge Klimaatagenda op de twee klimaatdialogen:

 

DWARS, De Windkuikens, Enactus, FNV Jong, FUTUR, IFMSA-NL, ISO, JMA, Jong Aedes, Jong BNSP, Jong Bouwend Nederland, Jong Rabo, Jong WarmtenetwerkJong ZLTO, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, Jonge Socialisten Rijnmond, Jongerenbeweging Oppositie, Jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling naar de VNJongR, LAKS, LSVB, NJR, PINK!, Rover Jong, SAMEEN AmsterdamSlow Food Youth Network, Studenten voor Morgen en VCP Young Professionals.

 

Ook de volgende partijen zijn betrokken bij de Jonge Klimaatagenda:

 

AimforthemoonEco-SchoolsGemeente Venlo, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en MilieuNatuur & MilieuNHTVOpen Universiteit, SmaackmakersSME Advies, Stichting de Reisbeweging, Sustainer HomesTiny House Nederland, TNOVCPVMRGWoonstichting De Key en WUR.

 

Vanaf nu kunnen jongerenorganisaties ook de Jonge Klimaatagenda ondertekenen.

Locatie

Congres- en debatcentrum Arminius

Museumpark 3

3015 CB Rotterdam

Wij danken onze partners..

      

X